به گزارش بورسنا: کارشناس کشاورزی گفت: ایجاد وزارتخانه جدید بازرگانی می تواند به تولید و صادرات باهم کمک کند.
در میز اقتصادی امروز به موضوع تشکیل وزارت بازرگانی با حضور حسینی معاون اجرایی رئیس جمهور و کارشناس کشاورزی پرداخته شد.
سوال: در خصوص وزارت بازرگانی بفرمایید؟
حسینی: یک سال است بحث تشکیل این وزارتخانه مطرح است طرح اول با پیشنهاد کمیسیون اجتماعی مطرح شد اما به صحن رفت بعد یک نامه را رئیس مجلس به دولت نوشت بلافاصله نامه اعلام شد و به شکل طرح دو فوریت تصویب شد و امروز پس از جلسات متعدد در کمیسیون اجتماعی با تغییراتی تصویب شد.
امروز چیزی که تصویب شد سازمان توسعه تجارت ایران، سازمان حمایت از مصرف کننده، صندوق صیانت صادرات ایران ، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، مرکز تجارت فرش ایران، شرکت سهامی پشتیبانی که باید ظرف سه ماه اساسنامه اصلاح شود و تعیین تکلیف شوند از جمله زیر مجموعه های این وزراتخانه خواهند بود که البته در کلیات این تصویب شده و ممکن است در جزئیات تغییراتی ایجاد شود.
این شرکت ها همه موجود هستند و با یک فرماندهی جدیدی کنار هم قرار می گیرند.
سوال: گمرک اضافه نخواهد شد؟
حسینی: این مورد هم مطرح و در دولت پیگیری شد, اما فعلا اعلام شد نیاز به کار کارشناسی دقیق تری دارد و ممکن است در جزئیات مطرح شود.
سوال: لزوم تشکیل این وزراتخانه چه بود؟
حسینی: در سال ۹۰ که ادغام انجام شد بر اساس برنامه پنج ساله بود که تغییراتی شکل گرفت. برخی از ابتدا سوال بر این داشتند که چرا باید ادغام شود؟
از سال ۹۶ این بحث مطرح بود و حدود ۶ سال ۸ وزیر و سرپرست در این وزارتخانه داشته ایم یکی از دلایل به سبب سنگینی بار وظایف این وزراتخانه است هر کدام از بخش های این وزارتخانه مشکلات مختلفی داشتند و علاوه بر این موارد وزیر باید بازار را هم کنترل کند که کار سختی است.
ما می خواهیم که تولید آسیب نبیند وقتی یک مسئولیت از دوش وزیر برداشته شود دیگر به بحث معادن می رسد. وزیر کشاورزی هم به تولید می رسد در این دوره رئیس جمهور به ۱۷ کشور سفر کردند باید کسی باشد که به واردات و صادرات رسیدگی کند.
سوال: ممکن است با این وزارتخانه تولید داخل دچار خدشه می شود؟
حسینی: وزیر اگر خود مختار باشد بله اما بسیاری از تصمیمات در دولت اتخاذ می شود این شکل نیست که واردات آزاد می شود و تولید آسیب می ببیند نمایندگان هم نظارت لازم را دارند. با این وزارتخانه ارتباطات بین تولید، تامین و توزیع به شکل دقیق مشخص می شود.
سوال: تشکیل این وزارتخانه چقدر کمک به خودکفایی می شود؟
حسن پور کارشناس کشاورزی: ایجاد این وزارتخانه می تواند هم به تولید و هم به صادرات کمک کننده باشد از زمان ادغام ناهماهنگی های زیادی شد تا تولید و صادرات آسیب ببنید.
اصلا تولید با این وزارتخانه آسیب نمی بیند و خودکفایی افزایش پیدا می کند ناهماهنگی ها سبب شده تولید کننده روحیه جهادی را از دست بدهد که با تشکیل این وزارتخانه رفع می شود.
وقتی تولید در یک مسیر باشد و در یک مسیر دستور بگیرید می تواند کار خود را پیش ببرد بخشنامه های بدون کارشناسی، ارز برگشتی حاصل از محصولات کشاورزی و.. از جمله چالش ها است چون تعامل بین وزارتخانه ها وجود ندارد کشاورز و تولید کننده سر در گم است وزارت بازرگانی می تواند بازاریابی خوبی ایجاد کند.
سوال: تامین و توزیع با تشکیل وزراتخانه جدید مشکل نمی شود؟
حسینی : در بررسی های انجام شده در ۱۰۰ کشور نیمی از آنها این دو وزراتخانه در آنها ادغام شده و نیمی ادغام نشده است. اگر در شرایط مساعد بودیم شرایط متفاوت است باید با توجه به شرایط جنگی تصمیم گرفت باید در جنگ اقتصادی بتوانیم شرایط را رفع کنیم.
سوال: ممکن است ناهماهنگی ایجاد شود؟
حسینی: خیر، تمام موارد بررسی می شود این شکلی نیست که ما اطلاع از شرایط نداشته باشیم هماهنگی و انسجام وجود دارد شرایط فعلی پاسخگو نبوده است.
سوال: طرح الگوی کشت، شناسه دار کردن کالا ها با تشکیل این وزارتخانه چه می شود؟
حسینی: کلیات که تشکیل شود به سمت جزئیات می رویم و تمام موارد مشخص می شود ممکن است از یک دستگاه اجرای دیگری عضو حتی به این وزارتخانه اضافه شود.
سوال: نظارت چگونه خواهد شد؟
حسینی: سازمان حمایت کننده و مصرف کننده در اینجا حضور دارد قطعا نظارت وجود دارد. شاهد وفقدان یک سیستم نظارتی هستیم.
سوال: چه زمانی وزارت بازرگانی تشکیل می شود؟
حسینی: زمانی که لازم الاجرا شد سه ماه فرصت است اساسنامه های لازم تدوین و تصویب شود امیدواریم با تشکیل این وزارتخانه بخشی از شعار سال تحقق پیدا کند.
باشگاه خبرنگاران جوان