سیر تا پیاز بازار گوشت، مرغ و تخم‌مرغ در گزارشی از بهناز قاسمی

بورسنا: سالانه حدود یک‌میلیون‌و ۲۵۰ تا یک‌میلیون‌و ۳۰۰‌هزار‌تن تخم‌مرغ تولید کشور است که ماهانه حدود ۲۴‌هزار‌تن می‌شود. خوشبختانه تولید تخم‌مرغ بیش از نیاز کشور است و تا الان که ماه پایانی سال است، حدود ۱۳۰‌هزار‌تن تخم‌مرغ به خارج از کشور صادر شده است.

به گزارش بورسنا به نقل از جوان آنلاین – بهناز قاسمی: از روز‌های ایستادن مردم در صف‌های طولانی برای خرید مرغ گرم و منجمد، تخم‌مرغ به قیمت دولتی و گوشت‌منجمد وارداتی دو سال می‌گذرد. در سال‌های ۱۳۹۹ و نیمه نخست ۱۴۰۰، مردم به دلیل شیوع ویروس کرونا از رفتن به میهمانی و جمع‌های خانوادگی پرهیز می‌کردند، اما به ناچار برای خرید مرغ و گوشت ساعت‌ها در صف‌های طولانی منتظر می‌ماندند. در آن روز‌ها خرید بدون زحمت این کالا‌های سبد خانوار با قیمت دولتی برای مردم به حسرت تبدیل شده بود، اما اکنون در سایه تدابیر ویژه‌ای که در وزارت جهاد کشاورزی اتخاذ شده، مرغ مورد نیاز بازار تأمین است و از هفته گذشته نخستین محموله مرغ داخلی به عراق صادر شد. معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به افزایش تولید مرغ در کشور می‌گوید: «پیش از این برنامه تولید ما در نقطه سربه‌سر قرار داشت، اما امروز به جای ۱۲ ماه، به اندازه ۱۳‌ماه برنامه تولید مرغ داریم و مازاد بر مصرف را صادر می‌کنیم. در بخش تولید گوشت‌قرمز نیز با واردات گوشت برای مصارف صنعتی و واردات همزمان گوشت گرم و منجمد برای مصارف خانگی، تلاش کرده‌ایم تنفسی به بخش دامداری و دامپروری کشور دهیم، به این صورت که کشتار دام سبک و سنگین را در سال جاری کم کردیم و نهاده‌های مدت‌دار در اختیار دامپروران قرار دادیم تا بدون دغدغه به پرواربندی دام‌ها مشغول شوند و به این ترتیب تولید گوشت‌قرمز را برای سال آینده تقویت کردیم. به رغم این اقدامات، اما شبکه توزیع کشور همچنان دچار نقصان است و نتوانسته‌ایم دست دلالان را از کالا‌های موجود در سفره مردم کوتاه کنیم.» «جوان» در آستانه تعطیلات عید نوروز و ماه مبارک رمضان که بازار کالا‌های اساسی از جمله گوشت، مرغ و تخم‌مرغ اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند، با محمدابراهیم حسن‌نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی به گفتگو نشسته است. 

دو سالی است که دیگر از صف‌های طویل خرید مرغ و گوشت خبری نیست، تولید افزایش یافته است که کمبودی در بازار نیست یا اقدامات دیگری صورت گرفته است؟

اقدامات مهمی در بخش تولید گوشت‌قرمز و گوشت‌سفید انجام داده‌ایم که به افزایش تولید منجر شده است. ابتدا گزارشی از میزان تولید ارائه می‌کنم. در سال جاری، حدود ۹۰۰‌هزار‌تن گوشت‌قرمز تولید کرده‌ایم. این میزان تولید از واحد‌های دامداری صنعتی مثل واحد‌های گاوداری، واحد پرواربندی و همچنین از محل واحد‌های دامداری روستایی که اغلب گوسفندداری هستند، تأمین شده است. نیاز کشور در زمینه گوشت‌قرمز بیش از این است، از این رو برای مصارف صنعتی و مصرف خانوار گوشت گرم و منجمد وارد کردیم، ولی عمده نیاز خانوار کشور که بخش زیادی از آن گوسفندی و بخشی گوشت گوساله است، از داخل تأمین شده است. امسال مجموعاً حدود ۶۰ تا ۷۰‌هزار‌تن واردات داشته‌ایم. سال گذشته خیلی کمتر و حدود ۴۰‌هزار‌تن و دو سال قبل حدود ۳۲ هزار‌تن بود که برای تکمیل موجودی گوشت‌قرمز وارد کشور شد. در زمینه طیور و گوشت مرغ امسال حدود ۲‌میلیون‌و ۶۰۰‌هزار‌تن تولید گوشت‌سفید کشور بوده است. همچنین ماهانه حدود ۲۵۰‌هزار‌تن تولید داریم که در ماه‌های مختلف تفاوت دارد و در بعضی از ماه‌ها تولیدمان به ۳۰۰‌تن هم می‌رسد، اما میانگین تولید ماهانه کشور حدود ۲۵۰ تا ۲۶۰‌هزار‌تن گوشت‌سفید است که در واقع در حدود ۱۸‌هزارو ۵۰۰ واحد مرغداری کشور تولید انجام و توزیع می‌شود. سالانه حدود یک‌میلیون‌و ۲۵۰ تا یک‌میلیون‌و ۳۰۰‌هزار‌تن تخم‌مرغ در کشور تولید می‌شود که ماهانه حدود ۲۴‌هزار‌تن می‌شود. خوشبختانه تولید تخم‌مرغ بیش از نیاز کشور است و تا الان که ماه پایانی سال است، حدود ۱۳۰‌هزار‌تن تخم‌مرغ به خارج از کشور صادر شده است و در این بخش صادرکننده هستیم. در زمینه گوشت‌سفید هم می‌توانیم همین وضع را داشته باشیم. میزان تولیدمان قابلیت این را دارد که بتوانیم صادر کنیم. با توجه به اینکه تا به حال نهاده‌ها به صورت یارانه‌ای وارد کشور می‌شدند، سیاست بر این نبوده است که برای خارج از کشور هم تولید کنیم و تلاش می‌شده تولید برای برآوردن نیاز کشور صورت گیرد. 

برنامه خاصی برای صادرات وجود دارد؟

 اخیراً در وزارت جهاد کشاورزی تصمیم گرفته شد برای صادرات هم تولید کنیم، به این ترتیب که در زمینه تولید گوشت‌سفید، تولید را یک سطح بالاتر از مصرف کشور ببینیم. یک سطح بالاتر، یعنی اگر ما برای ۱۲ ماه مصرف کشور تولید می‌کردیم، حالا به اندازه ۱۳‌ماه تولید کنیم و هر قسمتی از آن مازاد بود، صادر شود. هفته گذشته برای اولین بار محموله صادراتی در زمینه گوشت مرغ از کشور خارج شد، در واقع صادرات را هم شروع کرده‌ایم و برنامه در وزارت جهاد کشاورزی این است که از این به بعد، هم در مورد تخم‌مرغ و هم در مورد مرغ، تنظیم بازار کشور را به وسیله صادرات انجام دهیم، یعنی بالاتر از نیاز تولید و مازاد را برای تنظیم بازار صادر کنیم تا تولید دچار نوسان نشود. 

قبلاً مگر اینگونه نبود؟

در گذشته سیاست تنظیم بازار و مصرف کشور به این شیوه بود که در وزارتخانه تلاش می‌کردیم میزان تولید را با میزان مصرف سربه‌سر کنیم که کار سختی است، چون خیلی نمی‌شود تشخیص داد در ماه‌ها و هفته‌های مختلف میزان مصرف چقدر است. در مقاطعی مصرف افزایش پیدا می‌کند و ممکن است در آن زمان تولید افت کرده باشد و در این شرایط به مصرف‌کننده ظلم می‌شود و بازار به هم می‌ریزد. بالعکس در مقاطعی هم تولید از تقاضا پیشی می‌گیرد و تولیدکننده متضرر می‌شود. این نوسان واقعاً برای صنعت طیور کشور سم است. سیاست هم این بود که اگر تولید مازاد داشتیم، به وسیله شرکت پشتیبانی جمع‌آوری شود. خب همین اقدام گرفتاری‌های خاص خودش را داشت. شرکت پشتیبانی یک شرکت دولتی است و ممکن است گاهی نتواند بموقع ورود کند، پول نداشته باشد و موقعی هم که می‌خرد، تاریخ‌مصرف مرغ بگذرد یا زمانی این مرغ‌های منجمد عرضه شود که بازار را دچار نابسامانی کند. این کار شیوه مناسبی برای تنظیم بازار نیست. به دنبال این هستیم از این به بعد بتوانیم کاری مشابه تخم‌مرغ انجام دهیم، چون تخم‌مرغ در زمینه تنظیم بازار کشور یک آزمون بود. شما می‌بینید که از اول سال تا به حال، کمترین نوسان را در قیمت تخم‌مرغ داشته‌ایم. امسال نیاز داخل را تأمین و مازاد بر نیاز را صادر کردیم و هیچ وقت بازار داخل دچار نوسان نشد. این تجربه موفقی بود و به دنبال این هستیم بتوانیم این تجربه را برای گوشت‌سفید هم انجام دهیم. 

 نگران نیستید که بازار برای ماه رمضان و شب عید با کمبود مرغ مواجه شود؟ به نظر می‌رسد وزارت جهاد ریسک بالایی را پذیرفته است، در ایامی که تقاضا بالا می‌رود، اولین محموله صادرات مرغ انجام گرفته است. 

صادرات به میزانی نیست که بر بازار مصرف تأثیر منفی بگذارد. در ماهی که در آن قرار داریم، چندین مناسبت از جمله ماه مبارک رمضان و عید نوروز را داریم، یعنی دو رویدادی را داریم که در مصرف تأثیرگذارند، به همین دلیل برای تأمین گوشت این ماه، میزان جوجه‌ریزی را تا ۱۵۳‌میلیون قطعه افزایش داده‌ایم. امسال حدود ۳۹‌درصد رشد تولید مرغ داشته و جوجه‌ریزی را حدود ۴۰‌درصد افزایش داده‌ایم، بنابراین برای تأمین گوشت مرغ در شب عید و ماه مبارک رمضان با توجه به جوجه‌ریزی انجام‌شده، قطعاً هیچ نگرانی‌ای وجود ندارد و برای تولید داخل کاملاً کفایت می‌کند، البته در کنار این موضوع ذخایری هم داریم که موجود است، بنابراین نگرانی در مورد تأمین نیست. موضوع صادرات که عرض کردم به صورت سیاست به شکل جدی‌تر در سال آینده عملیاتی خواهد شد، ولی از همین ماه کار را کلید زده و این سیاست را عملیاتی کرده‌ایم. برنامه‌مان این است که در طول سال آینده بتوانیم صادرات را به شکل مستمر و متناسب با نیاز کشور تنظیم کنیم، یعنی ما باید مازاد بر نیاز داخل کشور را صادر کنیم، نه اینکه بی‌توجه به نیاز داخل باشیم.

Next Post

کنفرانس بین المللی روز اطلاعات و ارتباطات (ICTdays ) در پایتخت تاجیکستان افتتاح شد

ج مارس 8 , 2024
بورسنا: این رویداد با حمایت صندوق توسعه نوآوری و صنعت تاجیکستان برگزار شد که دیجیتالی شدن اقتصاد این جمهوری را ترویج می کند. به گزارش بورسنا به نقل از آژانس اطلاع رسانی اوستا– تاجیکستان، در این رویداد که از 5 تا 6 مارس برگزار می شود، کارشناسان کشورهای آسیای مرکزی […]

خبرهای دلخواه شما

سرخط اخبار